Regim ulcer si sindrom dispeptic

REGIMUL ALIMENTAR ÎN ULCERUL GASTRIC ŞI DUODENAL ŞI DUODENITĂ

De evitat:

  • rântaşurile,
  • grăsimile prăjite,
  • dulciurile concentrate (ciocolată, bomboane, miere, dulceţuri),
  • crudităţile (legume, fructe crude),
  • cafeaua,
  • alimentele iuţi, piperate şi acre (condimentate),
  • consumul de bauturi carbogazoase (Pepsi, Cola, Fanta).

Se vor folosi condimente (aromatizante) de tip vegetal: marar, patrunjel, leustean, tarhon, dafin, cimbru, chimen.

Permise:

  • carnea fiartă sau la gratar (de pui, de vita,de porc slaba),
  • paste făinoase,
  • supe,
  • ciorbe de zarzavat,
  • ceaiuri medicinale.

Laptele şi produsele lactate sunt permise in functie de toleranta digestiva (dacă sunt tolerate), la fel budincile puţin îndulcite, untul , margarina, smantana.

Este importantă păstrarea unei alimentaţii echilibrate, cu respectarea unei toleranţe individuale şi a orarului meselor (mese liniştite şi fara stres), oprirea fumatului, evitarea consumului de cafea sau alcool pe stomacul gol.

Sunt contraindicate consumul de medicamente antiinflamatorii, antireumatice (Paduden, Diclofenac, Piroxicam, Nurofen) sau Aspirina, care pot reactiva un puseu ulceros nedureros.

Va recomandam să vă informaţi medicul de familie de faptul ca sunteţi ulceros, in vederea prescripţiilor ulterioare de medicamente.

Este important a se depista prezenţa sau absenţa infecţiei cu Helicobacter pylori (şi a se efectua terapia de eradicare indicată de medicul gastroenterolog).

Fumatul, consumul de cafea, stresul pot da naştere la recidive.