Regim colon iritabil

Sindromul de colon iritabil – regim alimentar

Afectiunea este determinată de contracţii anormale ale musculaturii intestinului gros, precum şi de o creştere a sensibilităţii abdominale, la prezenţa gazelor şi mişcărilor intestinale. Se pare că este agravată de stres.
Simptomele includ dureri abdominale repetitive cu caracter de crampă sau colică, însoţite de tulburări ale tranzitului intestinal care merg de la diaree până la constipaţie. De obicei aceste simptome nu sunt severe, adesea ele dispărând în timp fără tratament.
Desi nu se cunosc cauzele bolii, studiile efectuate au ajuns la concluzia ca sunt implicati mai multi factori: fiziologici, psihologici si dietetici. Persoanele depresive sau anxioase, de exemplu, sunt mai predispuse la aceasta afectiune, numarul femeilor care sufera de SCI este de doua ori mai mare decat al b9arbatilor. De asemenea, in aparitia bolii joaca un rol important si alergia alimentara, ceea ce presupune identificarea acelor alimente si adoptarea unui regim alimentar care sa evite alergenii.
Sindromul colonului iritabil este responsabil pentru o degradare mai mult sau mai putin importanta a calitatii vietii.
Totusi, majoritatea bolnavilor pot reduce simptomele prin masuri relativ simple. Introducerea fibrelor alimentare in dieta, in functie de toleranta fiecaruia, si unele tehnici de relaxare pot ajuta persoanele afectate de acest sindrom.

Cel mai bun tratament pentru colonul spastic este modificarea alimentatiei. Consumati mai multe alimente ce contin fibre solubile (legume si fructe, cereale integrale), care imbunatatesc functia intestinala, reduc senzatia de balonare, amelioreaza durerile si tulburarile de tranzit. Reduceti consumul de alimente grase, ciocolata, cafea, alcool, bauturi carbogazoase. Daca intestinul dvs. se va dovedi la inceput mai sensibil, incepeti prin a consuma legumele fierte la aburi si abia apoi treceti la cele crude.
Adoptati un orar regulat de mese si evitati mesele copioase. Nu uitati sa beti suficiente lichide. Retineti! Alimentele nu stau la originea sindromului colonului iritabil, dar unele pot agrava simptomele. Pentru a descoperi care alimente nu va fac bine, notati timp de cateva saptamani tot ce mancati si ce simptome apar. Daca banuiti ca un anume aliment va face rau, eliminati-l din dieta pentru o perioada si vedeti cum evolueaza starea dvs.
Deoarece s-a constatat ca stresul este unul dintre factorii care declanseaza “criza intestinala” este important ca bolnavul sa invete sa-si gestioneze stresul, prin tehnici de respiratie sau de relaxare. De ajutor pot fi si plantele cu efect calmant: tei, musetel, valeriana. In ceea ce priveste medicamentele, medicul poate prescrie antidiareice (Smecta, Imodium), antispastice (Debridat, No-spa, Colospasmin etc.), uneori si sedative. Suplimentele cu calciu si magneziu ajuta la relaxarea intestinului, iar preparatele probiotice pe baza de acidofilus refac flora intestinala.

Alaturi de modificarea regimului alimentar, bolnavii sunt sfatuiti sa manance incet (sa acorde cel putin 20 minute pentru luarea mesei), mestecand bine alimentele. De asemenea, trebuie evitate alimentele prea calde sau prea reci. Se pare ca fragmentarea pranzului in gustari reduse cantitativ are rezultate bune la unele persoane. Dupa masa de seara, pacientii trebuie sa astepte cel putin doua ore inainte de culcare. In sfarsit, ei trebuie sa gaseasca timp pentru a face sport (cel putin de 3 ori pe saptamana) si pentru a se consacra unor activitati relaxante pentru a reduce stresul.
Lactoza (din laptele de vaca), sorbitolul – un inlocuitor de zahar utilizat in alimentele “dietetice” si glutenul sunt uneori responsabile pentru intolerante alimentare, ale caror simptome pot fi confundate cu cele ale sindromului de colon iritabil. Aceste probleme sunt diferite si trebuie tratate in mod diferit.
Prezenţa sângelui în scaun impune neapărat consultarea medicului, care va indica explorarea colonului prin colonoscopie .