- Consultație gastroenterologie și hepatologie (în cadrul consultației se eliberează rețetă medicală și se explică detaliat medicația indicată și regimul alimentar și de viață care trebuie urmat)
- Ecografie abdominala generală
- Endoscopie digestivă superioară – gastroscopie
- Endoscopie digestivă inferioară – colonoscopie
- Rectosigmoidoscopie
- Polipectomie endoscopică
- Recoltare biopsie
- Evaluarea pacientilor cu hepatită cronică virală și inițierea tratamentului antiviral corespunzător
- Evaluarea hepatopatiilor prin fibroscan
Se mai efectuează:
- screening pentru cancer colorectal (la 3-5 ani după vârsta de 50 de ani);
- screening al recurenței la pacienții cu cancer colorectal operat;
- afecțiuni colorectale manifestate sub formă de tulburări de tranzit intestinal (diaree sau constipație), sângerări oculte sau vizibile în scaun;
- monitorizarea bolilor inflamatorii intestinale (de exemplu, boala Crohn);
Sterilizarea aparaturii
La reprocesarea (sterilizarea) aparaturii de endoscopie și a accesoriilor (pense de biopsie, anse de polipectomie) sunt respectate protocoalele și substanțele recomandate de Organizația Mondială de Endoscopie digestivă și de producători.
Monitorizarea pacienților pe durata investigațiilor
Pentru siguranța pacienților aceștia sunt monitorizați prin electrocardiogramă, tensiune arterială și pulsoximetrie și saturația sângelui în oxigen .
Sedoanalgezia
Este în general sigură și fără efecte adverse (pacientul este examinat și evaluat înainte de anestezie de către medicul anestezist).
Durata de acțiune a acestui tip de sedoanalgezie este scurtă, administrarea medicației se face pe branulă, iar pacientul nu necesită asistarea respiratorie a pacientului prin intubare.
După manevrele care au necesitat sedare pacientul rămâne în salonul de recuperare 30-60 de minute, după care poate părăsi unitatea.