Gastroenterologia în peisajul medicinei moderne
Gastroenterologia, care reprezintă partea medicinei care se ocupă de tratarea și prevenția afecțiunilor tubului digestiv, a urmat în ultimii ani un trend ascendent de evoluție, cu apariția pe de o parte a unor modalități noi și spectaculoase de evaluare și investigare a pacienților cum ar fi videocapsula (capsula endoscopică), colonoscopia virtuala (colonoscopia CT) și pe de altă parte cu posibilitatea din ce în ce mai reală de a efectua o medicină preventivă.
Astfel, în numeroase situaţii se pot aplica metode moderne de tratament endoscopic minim invaziv care sunt incomparabil mai uşor de acceptat şi suportat de către pacient (evitându-se astfel de multe opri intervențiile chirurgicale), cum ar fi tehnici de hemostază endoscopică, de sclerozare a varicelor esofagiene, extractia pietrelor biliare de pe canalul coledoc, montări endoscopice de proteze pentru tumori obstructive esofagiene, gastrice sau recto-colonice, extracţii de corpi străini.
Actualmente există posibilitatea asigurării unei complianţe foarte bune a pacienţilor, cu rezultate sigure şi un preţ de cost redus al manevrelor.
În acest sens, pentru un confort crescut al pacienților (conform celor mai recente protocoale) se asigură o sedoanalgezie prin administrarea de către medicul anestezist a unui sedativ și analgezic ușor pe cale venoasă, astfel încat durerea în timpul manevrei se reduce iar pacientul este relaxat. În cazul pacienţilor cu risc sporit avem echipamentul necesar pentru monitorizarea permanentă şi în timp real a traseului ECG, a funcţiilor vitale şi a oximetriei sanguine.
Ce este gastroenterologia?
Gastroenterologia este partea medicinei care se ocupă cu diagnosticarea, tratarea și prevenirea afecţiunilor tractului digestiv (esofagul, stomacul, duodenul, intestinul subţire, colonul, ficatulul si caile biliare, pancreasul).
Această disciplină a urmat ultimii ani un trend evolutiv ascendent, cu apariția pe de o parte a unor modalități noi și spectaculoase de evaluare și investigare a pacienților cum ar fi gastroscopia, colonoscopia , dar și videocapsula (capsula endoscopică), colonoscopia virtuală (colonoscopia CT) și pe de altă parte cu posibilitatea din ce în ce mai reală de a efectua o medicină preventivă.
Ce este gastroscopia?
Gastroscopia reprezintă o examinare ce permite o vizualizare directă a mucoasei tractului digestiv superior (esofag, stomac și duoden), cu ajutorul gastroscopului (un instrument flexibil prevăzut cu o cameră video și sursă de lumină).
Astfel se pot diagnostica în stadii inițiale leziunile de la nivelul tubului digestiv superior (înainte ca pacientul să prezinte simptome), se pot preleva biopsii pentru examinarea ulterioară la microscop și se pot efectua proceduri terapeutice minim invazive (extragerea polipilor, oprirea hemoragiilor digestive, extragerea de corpi străini)…[mai mult]
Ce este colonoscopia?
Colonoscopia reprezină o metodă ce permite evaluarea în timp real a mucoasei colonului (a intestinului gros).
Ca și endoscopia tubului digestiv superior, colonoscopia are un scop atât diagnostic, dar și terapeutic, de exemplu biopsia, polipectomia, hemostaza leziunilor sângerânde, mucosectomia, dilatațiile stenozelor, inserția de stenturi în obstrucțiile critice cu ocluzie intestinală, etc.
Rata de diagnostic a leziunilor la colonoscopie este de peste 95 %.
Totodata prin colonoscopie se efectuează și screening-ul (prevenirea) cancerului colo-rectal ( prin efectuarea identificarea precoce a polipilor și ecectuarea polipectomiei)…[mai mult]
Pentru sănătatea dumneavoastră și a celor dragi este important să apelați la medicul gastroenterolog atunci când aveţi senzaţia de arsuri pe esofag, greaţă, gust acru/amar, vărsături, dureri abdominale, tulburări ale tranzitului intestinal (constipație sau diaree), balonare, oboseală, sau vi s-a spus ca probele de ficat sunt modificate.