Regim alimentar hemoroizi

Tratamentul acestei afectiuni difera in functie de simptome, stadiul bolii si complicatiile acesteia.

In cazul unor hemoroizi de mici dimensiuni necomplicati si care nu dau simptome suparatoare pentru bolnav, nu este nevoie de un tratament, ci mai cu seama de evitarea conditiilor favorizante complicarii lor: constipatie, eforturi repetate de tuse, iritarea acestora printr-o alimentatie condimentata excesiv, sezutul timp indelungat, etc.

In cazul inflamarii acestora, trombozei hemoroidale si iritatiei hemoroizilor, tratamentul recomandat este in general aplicarea locala de unguente cu continut de substante antiinflamatoare, analgezice sau chiar substante anestezice, supozitoare cu continut similar, iar in cazurile asociate cu constipatie se vor administra laxative.

Igiena locala riguroasa reprezinta un element de maxima importanta.

Sub tratament, simptomele vor dispărea in cateva zile.

Aplicarea acestor unguente si supozitoare va continua o perioada si dupa disparitia simptomelor pentru a evita reaparitia hemoroizilor si a simptomelor.

Bolnavul va evita in continuare episoadele de constipatie prin reglarea alimentatiei si/sau administrarea laxativelor la nevoie.

Un regim igienic si alimentar adecvat va fi stabilit la recomandarea medicului si va contine o proportie adecvata de fibre vegetale continute in special in cereale, fructe si legume.

In cazul unor hemoroizi interni de dimensiuni mari, care ies prin orificiul anal, medicul va incerca reintroducerea lor in interiorul anusului, iar dupa episodul acut inflamator pacientul va face un nou control medical pentru reevaluarea leziunilor si stabilirea tratamentul ulterior.

Numai dupa disparitia simptomelor de inflamatie se poate interveni chirurgical (frecvent sub rahianestezie) practicandu-se scoaterea hemoroizilor, aceasta fiind singura modalitate terapeutica curativa – hemoroidectomie.

Se mai pot aplica in scop curativ si alte tehnici precum:
– legarea cu benzi elastice a radacinii pachetelor hemoroidale
– injectarea substantelor sclerozante in hemoroizi
– coagularea cu laser, etc.

Complicatii

Cea mai frecventa complicatie a hemoroizilor interni este reprezentata de sangerarea acestora datorata ranirii lor de catre materiile fecale tari in cazul constipatiei.

Sangerarea este cu sange rosu proaspat ce apare odata cu scaunul, fiind observata in vasul de toaleta sau pe hartia igienica, care ingrijoreaza de cele mai multe ori bolnavul.

O alta complicatie a acestora este procidenta lor, adica trecerea lor prin orificiul anusului devenind greu de trecut inapoi in canalul anal, fiind durerosi si inflamati.

Hemoroizii externi se pot complica prin trombozare si inflamare prezentand durere la acest nivel, foarte suparatoare pentru bolnav. De asemenea, hemoroizii externi pot sangera.

Profilaxie

Singura modalitate de a preveni aparitia hemoroizilor este eliminarea factorilor predispozanti: constipatia, iritatia locala, sezutul prelungit, etc. Pentru a elimina acesti factori este nevoie de:
– regim alimentar regulat cu alimente cu continut crescut de fibre vegetale cu rol in reglare a peristalticii (miscarilor tubului digestiv)
– mod de viata sanatos cu miscare, sport si evitarea sedentarismului
– evitarea condimentelor si alcoolului, mai ales in timpul crizei hemoroidale.