Regim litiaza biliara

Indicatii pentru bolnavii cu Litiza Biliara

Litiaza biliară este o boală ce afectează aproximativ 10% din populaţia adultă a ţărilor europene (în Banat aproximativ 13% din adulţi au litiază biliară).
Litiaza biliară poate fi:
Simptomatică, manifestându-se sub formă de colică biliară, adică durere violentă ce ţine mai mult de 30 de minute, localizată în epigastru (capul pieptului) sau în partea dreaptă, putând iradia în umăr
Asimptomatică, care nu dă colici biliare

Litiaza biliară simptomatică se va trata fie chirurgical (colecistectomie laparoscopică sau colecistectomie deschisă, clasică) sau, mai rar, (la cazurile în care medicul consideră că au indicaţie) prin dizolvare medicamentoasă (refacerea calculilor este însă frecventă).
Litiaza biliară asimptomatică (care nu produce colici biliare) nu este obligatoriu a se opera, bolnavul rămânând în supraveghere medicală şi luarea unei atitudini terapeutice adecvate.
În aceste condiţii, se va evita alimentaţia grasă (grăsimile pot declanşa o colică biliară prin puternica contracţie a colecistului), în special maioneza, smântâna grasă, frişca grasă, gălbenuşul de ou, unt, margarina, carnea grasă şi slănina.
Se vor evita ridichiile negre (care contractă puternic colecistul). Unele preparate “miraculoase” ca Steinonit, ulei de masline cu zeamă de ridichi negre se vor evita cu stricteţe, putând duce la complicaţii.
În cazul în care o litiază biliară devine simptomatică, pacientul se va adresa medicului pentru o atitudine terapeutică cât mai rapidă şi corectă.