Regim alimentar pentru diverticulita
Aproximativ 10% din persoanele cu varsta peste 40 de ani si intre 20-50% din persoanele cu varsta peste 50 de ani sufera de diverticuloza, o boala ce se manifesta prin aparitia unor diverticuli la nivelul colonului. Mai pe intelesul tuturor, in intestinul gros apar niste umflaturi care se pot infecta. Acesti diverticuli apar intr-un colon afectat de varsta, atunci cand presiunea ridicata din colon (datorata de obicei constipatiei) cauzeaza aparitia unor puncte slabe in peretele intestinal. Cu cat inaintati in varsta, sansele aparitiei diverticulitei sunt din ce in ce mai mari.
Diverticuloza este denumirea conditiei medicale; diverticulita este denumirea data inflamarii si infectiei unui sau mai multor diverticuli.Boala este adesea latenta, nu da nici un simptom (doar 20% din pacienti au manifestari clinice). Inflamarea si infectia diverticulului este extrem de dureroasa in schimb.
Majoritatea celor care sufera de diverticuloza nu realizeaza acest lucru deoarece boala nu se manifesta. Doar un procent mic din pacienti prezinta simptome precum spasme si durere. Problemele asociate diverticulozei pot fi reduse prin tratarea constipatiei pacientului. Acest lucru se realizeaza prin marirea consumului de fibre. Daca pacientul acuza pe langa constipatie si balonare si crampe, doctorul poate prescrie tratament medicamentos.
Diverticulita apare atunci cand resturi si bacterii raman blocate intr-un diverticul. Fluxul sangvin spre acea zona este intrerupt, ducand la aparitia unei infectii. Tesutul devine inflamat, si in cazuri severe poate aparea o fisura. Un episod diverticular poate prezenta urmatoarele simptome: febra, durere si sensibilitatea ridicata in zona stanga inferioara a abdomenului, spasme, si sangerari anale (in 25% din cazuri). Sansele aparitiei diverticulitei in partea stanga sunt de 3 ori mai mari decat in partea dreapta. Sansele ca diverticulita sa apara la barbati sunt de 3 ori mai mari decat la femei.
In tratarea diverticulitei accentul se pune pe tratarea infectiei si inflamarii. Se vor folosi antibiotice, analgezice, un medicament pentru a trata spasmele, iar pacientul va trece pe o dieta lichida. In cazuri extreme poate fi necesara internarea pacientului si chiar interventia chirurgicala.
Daca suferiti de diverticulita, luati urmatoarele in considerare atunci cand va faceti planul de meniu:
–> Consumati mai multe fibre. Expertii recomanda consumul a 25-35 grame de fibre pe zi, din care 6-8 grame fibre solubile. Fibrele ajuta la eliminarea materiilor fecale, reducandu-se astfel presiunea in colon. Consumati gradual mai multe fibre. Daca veti consuma brusc foarte multe fibre, puteti acuza urmatoarele simptome: gaze, crampe, balonare, diaree. Alimentele ce contin fibre de obicei contin si alti nutrienti benefici organismului, precum vitamina A, C, E, si seleniu. Fibrele ajuta si in prevenirea aparitiei cancerului de colon.
–> Consumati mai multe lichide. Ar trebui sa consumati cel putin 1,5 litri de lichide pe zi. In formarea scaunului, fibrele insolubile au nevoie de lichid.
–> Consumul urmatoarelor alimente este recomandat:
– Paine si cereale;
– Paste, pizza, clatite, briose, covrigi, pita;
– Cereale integrale si produse pe baza de cereale integrale;
– Hrisca si malai;
– Paine de secara;
– Terci de ovaz;
– Orz;
– Orez brun;
– Fructe crude sau uscate: mere, caise, banane, mure, cirese, curmale, smochine, grapefruit, nectarine, portocale, piersici, pere, ananas, prune;
– Legume crude sau gatite: sparanghel, broccoli, varza de Bruxelles, varza, morcovi, sfecla mangold, fasole verde, piper verde, ceapa, mazare, cartofi, fasole, spanac, dovlecel, cartofi dulci, nap;
– Lapte, branza si alte lactate;
– Carne si inlocuitori de carne.
Alimente de evitat
Orice aliment greu de digerat trebuie evitat. Mentionam urmatoarele: nuci, porumb, popcorn, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, susan.