Regimul alimentar in dislipidemii (Creşterea găsimilor in sange)
Cauzele acestei dereglari metabolice pot fi: excesul alimentar de grasimi de origine animala, metabolizarea insuficienta a grasimilor in sange datorita unei disfunctii hepatice sau consumul glucidelor in exces, care pot fi transformate in grasimi si depozitate sub forma de tesut gras (diabet).
Valori normale ale:
– colesterolului sunt sub 200mg/dl
– trigliceridelor sunt sub 200mg/dl
Factorii de risc ar fi: obezitatea, sedentarismul sau fumatul, diabetul .
Dislipidemia netratata duce in timp la afectarea arterelor cu depunerea colesterolului la nivelul peretilor arteriali (creşte semnificativ riscul apariţiei unui atac de cord,a unui atac cerebral, a hipertensiunii arteriale cu riscurile deja cunoscute).
Regimul in dislipidemie este destul de usor de urmat si daca se insista pe acest lucru, lipidele din sange revin la normal, in cazurile in care dereglarea metabolica nu este semnificativa.
Măsuri nemedicamentoase necesare pentru tratamentului dislipidemiilor:
• Întreruperea fumatului
• Regim alimentar (dietă)
Sfaturi practice pentru regimul alimentar în dislipidemii (Fiti atent la cantitatea de grăsimi din alimentatie)
– Scoateti din alimentatie carnea de porc (ea fiind cea mai bogata carne in grasimi), mezelurile, rantasurile, maionezele, prajelile.
– Feriţi-vă de alimentele bogate în colesterol. Acestea sunt alimente de origine animală, precum untul, smântâna, brânzeturi fermentate, brânză topită, slănină, untură, carnea grasă, cârnaţii, ouăle.
Sunt admise grăsimile de origine vegetală precum uleiul (de floarea soarelui, soia, măsline) şi margarina.
– Preferaţi iaurtul slab, laptele bătut, brânză de vaci, carnea slabă (carnea de pui fără pieliţă), peştele slab, legumele, fructele.
– Limitaţi consumul de ouă la 2 pe săptămână.
– Evitaţi consumul de alcool, produse zaharoase. Incercati sa reduceti pe cat posibil consumul de covrigi, paine, paste fainoase, orez, foietaje, prajituri de casa, dulciuri.
– Evitaţi prepararea alimentelor prin prăjire, preferaţi fierberea, prepararea la cuptor sau la grătar.
– Pentru a da gust alimentelor folosiţi suc de lămâie, muştar, piper, usturoi, ceapă, condimente, ierburi aromatice
– Faceti un obicei din a avea o masa pe zi de salate de cruditati sau fructe precum si legume fierte sau crude.
Conţinutul în colesterol al unor alimente
Alimentul/100g ||| Colesterol/mg
Creier de bovină 2300
Ficat 420
Brânzeturi 150 – 200
Unt 280
Carne grasă de porc, vită 125
Lapte de vacă 110
Gălbenuş 230