Gastroscopia reprezinta o examinare ce permite o vizualizare directa a mucoasei tractului digestiv superior (esofag, stomac si duoden), cu ajutorul gastroscopului (un instrument flexibil prevazut cu o camera video si sursa de lumina).
Astfel se pot diagnostica in stadii initiale leziunile de la nivelul tubului digestiv superior (inainte ca pacientul sa prezinte simptome), se pot preleva biopsii pentru examinarea ulterioara la microscop si se pot efectua proceduri terapeutice minim invazive (extragerea polipilor, oprirea hemoragiilor digestive, extragerea de corpi straini).
Depistarea timpurie a cancerului si a altor afectiuni ofera cele mai mari sanse de vindecare, de aceea endoscopia digestiva superioara este una dintre cele mai importante investigatii din sfera gastroenterologiei.
În tara noastra, cancerul gastric se afla pe locul al doilea ca frecventa dupa neoplasmul bronhopulmonar. Cu toate acestea atunci cand afectiunea este depistata din timp, sansele de supravietuire sunt cele mai mari.
Iata de ce, in scop profilactic, oricarei persoane trecute de 40 ani i se recomanda endoscopia digestiva superioara pentru screeningul cancerului gastric chiar daca starea sa de sanatate este aparent buna.
Medicul v-a recomandat o gatroscopie. De ce?
Endoscopia digestiva superioara este recomandata persoanelor care:
– prezinta anemie, pierdere in greutate sau alte fenomene digestive fara o cauza aparenta;
– prezinta testul Helicobacter Pylori pozitiv;
– au fost diagnosticati in trecut cu o afectiune cu localizare digestiva (de exemplu ulcer);
– au antecedente in familie de ulcer gastric sau cancer cu localizare digestiva;
– sufera de o afectiune cronica hepatica (hepatita virala, etc-pentru evaluarea prezentei varicelor esofagiene) si/sau consuma excesiv alcool.
În ce constă examenul gastroscopia?
Se efecturaza o anestezie cu Lidocaina spray la nivelul cavitatii bucale pentru a obtine o anestezie locala faringiana.
Pacientul este culcat pe partea stanga cu mana stnaga sub cap si in se fixeaza intre incisivi o piesa bucala pentru a preveni lezare endoscopului.
Medicul introduce endoscopul in cavitatea bucala si examineaza mucoasa esofagiana, gastrica si duodenala.
Manevra se efectueaza in regim ambulator, recuperarea dureaza 30 de minute.
Precizam ca in anumite sitauatii ( de exemplu la solicitarea pacientului, pentru cresterea confortului) manevrea se poate efectua cu sedare, administrandu-se intravenos un amestec de medicamnete sedative .
Pregătirea pentru endoscopia digestiva superioara
Pentru reusita endoscopiei trebuie pacientul sa nu manance si nici sa nu bea lichide cu 7-8 ore inainte de investigatie (pentru ca stomacul sa nu contina resturi alimentare).